Ingrediencie:
- 2 šálky ovsených vločiek (pre bezlepkovú verziu použite bezlepkové)
- 1 ¾ šálky mlieka alebo rastlinného mlieka pre vegánsku verziu
- 2 vajcia (alebo nahradenie vajec pre vegánsku verziu)
- 2 PL roztopeného masla alebo kokosového oleja
- 2 PL medu alebo javorového sirupu
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
- 1 ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- Štipka soli
- Olej na vymastenie vaflovača
Postup:
- Príprava cesta:
- Ovsené vločky si v mixéri zomelte na jemný prášok.
- V stredne veľkej mise zmiešajte mlieko, vajcia, roztopené maslo (alebo olej), med (alebo sirup) a vanilkovú esenciu.
- Postupne primiešajte mleté ovsené vločky, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ, až kým sa suroviny nedokonale spoja.
- Pečenie waflov:
- Vaflovač predohrejte podľa pokynov výrobcu a mierne ho potrite olejom.
- Na stred vaflovača nalejte primerané množstvo cesta (zvyčajne asi 1/4 alebo 1/3 šálky, závisí od veľkosti vaflovača).
- Pečte podľa pokynov vaflovača, kým wafle nie sú zlatohnedé a chrumkavé.
- Servírovanie:
- Podávajte teplé s obľúbenými toppingmi, ako sú čerstvé ovocie, šľahačka, ďalší javorový sirup, alebo dokonca s hrudkou bryndze alebo kúskami slaniny pre slanú verziu.
Tento recept vytvára chutné a zdravé wafle, ktoré sú jednoduché na prípravu a sú ideálnou voľbou pre rýchle raňajky alebo fit snack počas dňa. Môžete ich prispôsobiť podľa vašich potrieb, pridať proteínový prášok pre proteinové wafle, alebo ich obohatiť o rôzne druhy ovocia pre extra chuť a zdravý kick. Dobrú chuť!