Jednoduchý recept na výborné lasagne, ktoré potešia každého milovníka talianskej kuchyne

Ingrediencie:

Pre boloňskú omáčku:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1 mrkva, nakrájaná na kocky
  • 2 plechovky lúpaných paradajok
  • 2 PL rajčinového pretlaku
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 ČL sušeného bazalky
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • Oliva olej

Pre bešamel:

  • 50 g masla
  • 4 PL hladkej múky
  • 500 ml mlieka
  • Štipka muškátového orieška
  • Soľ a biele korenie podľa chuti

Ďalšie ingrediencie:

  • Lasagne cestoviny (vopred nevaríme)
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 200 g strúhaného syra mozzarella
  • Parmezán na posypanie

Postup:

  1. Boloňská omáčka:
    • Na panvici na olivovom oleji opečte cibuľu dozlatista.
    • Pridajte mleté mäso a opečte.
    • Pridajte cesnak, mrkvu, rajčinový pretlak a lúpané paradajky. Dochutíme oreganom, bazalkou, soľou a korením.
    • Omáčku varíme na miernom ohni asi 30 minút.
  2. Bešamel:
    • V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a krátko opražíme.
    • Postupne prilievame mlieko a neustále miešame, aby nevznikli hrudky.
    • Osolíme, okoreníme bielym korením a pridáme muškátový oriešok. Varíme, kým sa omáčka nerozvarí a nezhustne.
  3. Špenát:
    • Špenát krátko poparený vo vriacej vode, následne odcedíme a zmiešame s trochou bešamelu.
  4. Vrstvenie lasagne:
    • Na dno zapekacej misky dáme vrstvu boloňskej omáčky.
    • Poukladáme lasagne cestoviny.
    • Rozotrieme vrstvu špenátu s bešamelom.
    • Posypeme mozzarellou.
    • Opakujeme vrstvenie, kým neskončíme s bešamelom a syrom na vrchu.
  5. Pečenie:
    • V rúre predhriatej na 180°C pečieme asi 40 minút, kým vrch nezhnedne.
    • Na konci posypeme parmezánom a dopečieme do zlatista.
  6. Podávanie:
    • Lasagne necháme pred podávaním aspoň 10 minút odpočívať, aby sa dali ľahšie krájať.

Lasagne môžete podľa potreby prispôsobiť – napríklad pre vegetariánsku variantu vynechajte mäso a pridajte viac zeleniny, alebo pre fit verziu vymenite klasické cestoviny za tie z cukety. Môžete tiež experimentovať s rôznymi druhmi syrov alebo pridať cuketu pre dodatočnú sviežosť a zdravý twist.

Dúfam, že si pochutnáš na týchto jednoduchých a výborných domácich lasagnách s bohatou chuťou a šťavnatým špenátom!