Ingrediencie:
- 1 stredne veľký karfiol, rozdelený na ružičky
- 1 brokolica, rozdelená na ružičky
- 200 g šunky, nakrájanej na kocky
- 2 stredne veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na tenké plátky
- 200 g tvrdého syra (napr. gouda, edam), nastrúhaného
- 150 g mozzarelly, nastrúhanej
- 200 ml kyslej smotany
- 2 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 ČL mletej červenej papriky
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Maslo na vymastenie pekáča
- 1 ČL olivového oleja
Postup:
- Predhrejte rúru a pripravte zeleninu:
- Rúru predhrejte na 200°C.
- Karfiol a brokolicu poparte 3-5 minút v slanej vode, aby mierne zmäkli.
- Zemiaky uvaríme v osolenej vode do polomäkka.
- Pripravte zmes:
- V miske zmiešajte kyslú smotanu, vajcia, pretlačený cesnak, červenú papriku, soľ a korenie.
- Vrstvenie surovín:
- Pekáč vymažte maslom a vytvorte prvú vrstvu z plátkov zemiakov.
- Rozložte na ne polovicu karfiolu a brokolice.
- Posypte kockami šunky a polovicou nastrúhaného tvrdého syra.
- Pokračujte druhou vrstvou zvyšnej zeleniny a šunky.
- Zalejte smotanovo-vajíčkovou zmesou.
- Zapekanie:
- Posypte vrch mozzarellou a zvyškom tvrdého syra.
- Pokvapkajte olivovým olejom a pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým povrch nezozlatne.
- Podávanie:
- Pred podávaním nechajte zapekaný karfiol niekoľko minút odpočívať.
Tento recept na zapekaný karfiol je výborný ako hlavné jedlo alebo ako bohatá príloha. Pre fit verziu môžeš zemiaky a smotanu vynechať alebo použiť ľahšie varianty týchto surovín. Uži si túto lahodnú kombináciu zeleniny, šunky a syra – pravý pôžitok pre tvoje chuťové poháriky!